Mina bilder & ord!

Direktlänk till inlägg 19 december 2010

Pepparkakor

Av Amanda Kåll - 19 december 2010 00:39

 Varje år bakar jag pepparkakor, men jag har för längesen tröttnat på den färdiga degen som går att köpa i alla matvarubutiker. Så i år, lika så tidigare år, har jag gjort egen deg! I år provade jag ett nytt recept, som jag vart väldigt nöjd med! Passar även bra att använda till pepparkakshuset.


Eksta Pepparkakor (Ur boken Annas mat)


 250 g margarin eller smör

4 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vatten

2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

1 msk bikarbonat

13 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

 ( istället för att ta de olika kryddorna så använde jag mig utav en påse med färdiga pepparkakskryddor ifrån Santa maria )


 Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Skiva margarinet och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna, häll på den varma sockerblandningen och låt stå en stund tills margariner smällt. Rör om då och då, låt svalna tills det är nere i rumstemperatur. Rör ihop bikarbonaten och mjölet och tillsätt det sedan i bunken. Arbeta ihop degen med t.ex en trägaffel eller i en köksassistent som jag använder mig utav! Degen blir ganska lös, men den sväller sedan upp. 

 Låt nu degen vila i 1-2 dygn i kylskåpet innan den bakas ut.

 När degen är utkavlad och formad ska de tunna kakorna gräddas i ugnen på 200-225 grader i 4-6 min. Och håll nu koll på kakorna som bränns väldigt lätt!


 Sen är det bara att njuta av de färdiga kakorna!


 Kristyr


3 dl florsocker

1 äggvita

1 krm ättiksprit


 Blanda ihop och spritsa på kakorna!


         



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amanda Kåll - 19 december 2010 00:26

 En av julens bästa godissorter borde deffinitivt vara knäck! Vad skulle julen vara utan all knäck som fastnar i tänderna? Och sen är det så enkelt att göra!    Knäck   2 dl socer 2 dl sirap 2 dl grädde    Koka samma dessa 3 ingredien...

Av Amanda Kåll - 31 augusti 2010 11:17

 Underbart god och lättbakad äppelkaka som kommer ifrån ett recpet som hette Mormors rabarberkaka.    2 ägg 1½ dl socker 2dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker ca 4 äpplen (beroende på storlek) Margarin/ smör Pärlsocker ...

Av Amanda Kåll - 31 augusti 2010 09:57

Små och vridna mini baguetter, perfekt till pickningen som matbröd, eller till buffén som tilltugg!    ½ paket jäst 1 tsk salt 6 dl ljummet vatten 1 msk olivolja 13 dl vetemjöl, blanda gärna med lite grovt mjöl    Smula jästen i en bu...

Av Amanda Kåll - 19 augusti 2010 10:01

 Helt stilla på bloggen, men inte på bakningen som tur är! Gjorde blåbärsmuffins, samma recept som rabarber muffinsen, här om kvällen. Passade dessutom på att lägga upp dom på ett av mina nya fat jag hittade på Dollar Store :)           ...

Av Amanda Kåll - 26 juli 2010 11:36

Någon mer än jag som gärna vill ha sallad till grillat och slippa släpa på så mycket om man är bortbjuden? På midsommar aftonen gjorde jag därför en potatis-SALLAD.   Potatis sallad   Kokt kall potatis, helst färskpotatis Sallas, gärna lösv...

Presentation

Bloggen som beskriver mitt, i ord & bild!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards