Direktlänk till inlägg 19 december 2010
Varje år bakar jag pepparkakor, men jag har för längesen tröttnat på den färdiga degen som går att köpa i alla matvarubutiker. Så i år, lika så tidigare år, har jag gjort egen deg! I år provade jag ett nytt recept, som jag vart väldigt nöjd med! Passar även bra att använda till pepparkakshuset.
Eksta Pepparkakor (Ur boken Annas mat)
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
( istället för att ta de olika kryddorna så använde jag mig utav en påse med färdiga pepparkakskryddor ifrån Santa maria )
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Skiva margarinet och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna, häll på den varma sockerblandningen och låt stå en stund tills margariner smällt. Rör om då och då, låt svalna tills det är nere i rumstemperatur. Rör ihop bikarbonaten och mjölet och tillsätt det sedan i bunken. Arbeta ihop degen med t.ex en trägaffel eller i en köksassistent som jag använder mig utav! Degen blir ganska lös, men den sväller sedan upp.
Låt nu degen vila i 1-2 dygn i kylskåpet innan den bakas ut.
När degen är utkavlad och formad ska de tunna kakorna gräddas i ugnen på 200-225 grader i 4-6 min. Och håll nu koll på kakorna som bränns väldigt lätt!
Sen är det bara att njuta av de färdiga kakorna!
Kristyr
3 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit
Blanda ihop och spritsa på kakorna!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|