Direktlänk till inlägg 31 augusti 2010
Små och vridna mini baguetter, perfekt till pickningen som matbröd, eller till buffén som tilltugg!
½ paket jäst
1 tsk salt
6 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
13 dl vetemjöl, blanda gärna med lite grovt mjöl
Smula jästen i en bunke, strö över saltet. Rör ut jäten och saltet i lite vatten innan du tillsätter allt vatten.
Tillsätt olivoljan. Häll i 12 dl vetemjöl, spar 1 dl till utbakningen. Bearbeta degen ett bra tag med trägaffel (eller i maskin). Degen ska vara ganska lös och kladdig.
Låt degen jäsa minst en timme under bakduk. Om du har gott om tid kan du puffa runt degen med en trägaffel efter en timme och sen låta den jäsa en timme till. Är du ute i ritkigt god tid kan du låta degen jäsa i kylen över natten. Jag jäste den strax över en timme, och det blev perfekt!
Häll ut resten av mjölet på bakbordet och "fös" runt degen, knåda inte, och vänd den ett par gånger i mjölet så att det fastnar på degen. Dela sedan degen i 12 delar för större bröd, och 20 delar för mindre buffé bröd. Vrid degen försiktigt utan att klämma ut all luft, lägg dem på en plåt med bakplåtpapper.
Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa ca 10 min.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|